Nieuws

Top Skills 2023

Ontdek jouw toekomst als topmanager

Op 7 september 2023 vindt een tweede editie van Top Skills 2023 plaats.

Heb jij de ambitie om topmanager te worden binnen de federale overheid, maar wil je eerst nog meer info? Dan kan je op 7 september terecht op een nieuwe editie van Top Skills, een infomoment waarop je het antwoord krijgt op al je vragen.

Als topmanager bij de federale overheid heb je een job met heel wat impact. Niet alleen op de werkvloer maar ook op de maatschappij. Jouw talenten maken gegarandeerd het verschil. Kriebelt het om je kandidaat te stellen? Kom dan om te beginnen naar Top Skills! We lichten er voor jou de selectieprocedure voor jobs als federaal topmanager, ook bekend als mandaatfuncties, in detail toe.

In het najaar organiseren we opnieuw verschillende selecties voor dit soort functies. Maak dus gebruik van dit infomoment om meer te weten te komen! Zo kan je grondig voorbereid solliciteren en heb je meer kans op succes.

Mis deze unieke kans niet en schrijf je vóór 2 september in voor Top Skills! 

#SaveTheDate

"Gender, gezondheid en zorg" - het vervolg

Na het succes van de lezing op 23 februari 2023 met als thema “Gender, gezondheid en zorg”, en op verzoek van de aanwezigen, nodigt Felink u graag uit voor een tweede, interactieve bijeenkomst met dokter Charline Marbaix.

Haar onderzoek “L’urgence du genre, comment le genre se traduit dans un service d’urgences médicales”, gebaseerd op praktijkonderzoek, werd in juni 2023 bekroond door de Université des Femmes.

Dr. Marbaix zal genderongelijkheid in de geneeskunde en gezondheidszorg bespreken. Zij voerde een studie uit op een medische spoeddienst waarin ze analyseerde hoe het ‘gendersysteem’ in deze specifieke context wordt weerspiegeld en hoe het de gezondheids- en medische zorg van patiënten kan beïnvloeden.

Ze gaat graag met het publiek in gesprek over verschillende aandachtspunten op vlak van gendergelijkheid in de zorg.

Geïnteresseerd? Stuur vóór 07/08/2023 een e-mail naar Felink via felinkbelgium@gmail.com

“Het gendersysteem is overal en altijd. Dit systeem vormt medische praktijken en kennis.”

Een interview met Charline Marbaix

Wat motiveerde je? Waarom wilde je een lezing geven voor het Felink-netwerk?

Toen ik werd gevraagd om een ​​lezing voor het netwerk te geven, heb ik meteen toegezegd. Eerst en vooral omdat ik dit type netwerk wil steunen. Vervolgens omdat ik gepassioneerd ben door het gendersysteem en ik wil dat steeds meer mensen erover praten, het in twijfel trekken en dat we evolueren naar een rechtvaardigere samenleving voor iedereen.

Als Felink er is om vrouwen op de voorgrond te plaatsen en hun netwerken te promoten, dan wil dat zeggen dat ze op de achtergrond stonden en nog steeds staan in overheidsinstanties. Vrouwenkomen ook meer sociale barrières tegen dan mannen, bijvoorbeeld om te netwerken. Het gendersysteem is overal en altijd. Het is een systeem van sociale organisatie dat de menselijke soort in tweeën verdeelt: mannen en vrouwen. Naast deze binaire categorisering brengt het een hiërarchie teweeg tussen zogenaamde mannelijke waarden en zogenaamde vrouwelijke waarden, waarbij de laatste op een stereotiepe manier worden toegeschreven aan mannen en vrouwen.

Dit systeem vormt medische praktijken en kennis. Tijdens mijn opleiding hebben preventieve geneeskunde en gezondheidsbevordering mij altijd meer geïnspireerd dan curatieve geneeskunde. Daarom heb ik gekozen voor huisartsgeneeskunde als specialisme. Het is hier dat men de patiënt kan ontmoeten in zijn dagelijkse sociale leven. Hoewel de levensomstandigheden de basis vormen van gezondheid (het hebben van huisvesting, voedsel, veiligheid, enz.), worden sociale ongelijkheden niet aangepakt in de medische opleiding in België.

Ik besloot mezelf eerst te verdiepen in feminisme uit persoonlijke interesse. Als cisgendervrouw heb ik discriminatie en geweld op grond van geslacht in onze samenleving meegemaakt en ervaar ik dat nog steeds. Maar ik had niet verwacht dat ik deze discriminaties zou waarnemen tijdens mijn medische opleiding! Ik viel van mijn stoel toen ik vakken volgde in sociologie van gezondheid en wetenschap tijdens het Certificate in Feminist Studies (dit certificaat wordt uitgereikt aan de Universiteit van Quebec in Montreal, als je geïnteresseerd bent, ga ervoor!). Naast het in twijfel trekken van de medische kennis die ik had geleerd, werd ik voor het eerst geconfronteerd met mijn eigen vooroordelen en stereotypen die mijn dagelijkse medische praktijk beïnvloeden. Het bevragen en situeren van 'wetenschap', haar productie, haar impact, haar implementaties met sociologische tools is tegelijkertijd fascinerend en beangstigend. Dit wil ik dan ook overbrengen via mijn lezingen.

Samen nadenken over het gendersysteem in de zorg is wat mij betreft een stap naar rechtvaardige zorg voor iedereen. Er moet parallel rekening worden gehouden met andere systemen: classisme, racisme en bekwaamheid zijn (onder andere) even belangrijke aspecten die zowel kennis als praktijken doordringen. Al deze systemen van discriminatie, van machtsverhoudingen, kruisen elkaar en beïnvloeden ieders gezondheid.

Wat heeft deze uitwisseling met de leden van het netwerk je tijdens en na de conferentie opgeleverd?

Ik was verheugd om mijn onderzoek voor te stellen aan ambtenaren van verschillende federale administraties, ook die van de gezondheidssector zoals de FOD Volksgezondheid, het RIZIV en het FAGG, want sensibilisering van de politieke autoriteiten is volgens mij een strategie van sociaal activisme. Het idee is om ongelijkheden te benadrukken waarmee geen rekening werd gehouden door het volksgezondheidsbeleid of problemen die niet als zodanig werden beschouwd. Historisch gezien zijn het vooral de sociale vrouwenbewegingenbewegingen, lesbiennes en homoseksuelen geweest die de aandacht hebben gevestigd op bepaalde kwesties die door politieke besluitvormers als secundair of zelfs onbestaand werden beschouwd (abortus, huiselijk geweld en hiv, bijvoorbeeld).

Door sociale ongelijkheden op het gebied van gezondheid in praktijken en kennis onder de aandacht te brengen, hun oorsprong en impact te presenteren, is het vandaag mogelijk om oplossingen te bedenken om samen verder te komen. Dit beantwoordt ook aan de nood om een ​​verbinding tot stand te brengen tussen de verenigingen op het terrein en de kringen van de openbare beslissingsorganen. Het bundelen van kennis en kunde lijkt mij essentieel om volksgezondheidsmaatregelen te laten aansluiten op de behoeften van de bevolking in al haar diversiteit. Deze lezing bevestigt mijn gevoel over het belang van het brengen van een 'genderbril' naar overheden en in het bijzonder naar zorginstellingen.

Heeft het nieuwe mogelijkheden geopend?

In plaats van mogelijkheden, zijn er eerder vragen naar boven gekomen! In het bijzonder: hoe gender te integreren in het volksgezondheidsbeleid? Dit vereist training over gender en banden tussen overheidsinstanties en verenigingen, die bronnen van kennis en vaardigheden zijn. Deze in de praktijk brengen moet volgens mij mét de betrokkenen worden uitgedacht en niet voor hen. Elke maatschappelijke positie brengt immers zijn uitdagingen met zich mee en er zijn tal van voorbeelden van overheidsbeleid dat geen rekening houdt met de dagelijkse realiteit van de betrokkenen. Zo werden de sociale ongelijkheden groter tijdens de COVID-pandemie toen er een zogenaamd "universeel" overheidsbeleid werd ingevoerd. Maar de lockdown is niet voor iedereen op dezelfde manier toegankelijk: wie kan stoppen met werken? Wie kan zichzelf isoleren? Wie zorgt er gratis voor de kinderen als de crèches gesloten zijn? Wat zijn de effecten van een lockdown op de geestelijke gezondheid als iemand op 5-jarige leeftijd in een klein appartement woont, zonder tuin en zonder 'eigen kamer[1]'? Het is dus noodzakelijk onderzoeks-actieprojecten te financieren met patiënten en met professionals in het veld om de politieke besluitvorming te horizontaliseren en de diversiteit van sociale situaties weer te geven.

Er is een enorme kloof in het medisch onderwijs: de sociale gezondheidsfactoren zijn goed voor ongeveer 70 procent van de volksgezondheid en toch worden ze niet aangepakt. Naar mijn mening is het een prioriteit om de sociale wetenschappen, inclusief gender, te integreren in het curriculum van de medische opleiding. Voor mij is sociale strijd inherent aan zorgberoepen. Genezing is veel meer dan alleen maar verband aanleggen in een dokterspraktijk.


[1] Als je wilt beginnen met lezen over feminisme, raad ik je de klassieker Een Kamer voor Jezelf van Virginia Woolf aan.

 

 

Internationale Dag voor Vrouwenrechten

8 maart

Op 8 maart 2023 viert Felink de Internationale Dag voor Vrouwenrechten.

Voor deze gelegenheid nodigen wij u uit de acties te raadplegen die speciaal voor deze dag door verschillende instanties zijn opgezet en de toespraak van Petra De Sutter ter ondersteuning van Felink en vrouwen in overheidsdienst te bekijken.

#Job

Klaar voor je volgende professionele uitdaging? 

Felink motiveert vrouwen om te solliciteren bij de (federale) overheid. Dat kan via Selor. 

 

#SaveTheDate

Ontmoeting met dokter Charline Marbaix

FELINK nodigt u graag uit voor een presentatie, gevolgd door vragen en antwoorden, over het thema "Gender, gezondheid en zorg: hoe gender doordringt in individuele gezondheid, praktijken en biomedische kennis".

Deze presentatie is gebaseerd op een veldstudie uitgevoerd op een medische spoeddienst door de spreker, dokter Charline Marbaix. Ze analyseerde hoe het "gendersysteem" in deze specifieke context wordt weerspiegeld en hoe het de gezondheids- en medische zorg van patiënten kan beïnvloeden. Ze zal ook ingaan op de invloed die de sociale en culturele context heeft op de constructie van medische kennis (en praktijken). Ze beëindigt de uiteenzetting met het concept van gedifferentieerde zorg, al dan niet medisch verantwoord, volgens de sociale categorieën van de patiënt.

  • Datum en plaats : donderdag 23 februari 2023 van 12u tot 13u45 in de FOD Volksgezondheid
    Galileolaan 5, 1210 Brussel
    Zaal GAL 01.D.6 - Kresko  en  GAL 01.D.1 – Rabota
  • De uiteenzetting is in het Frans.
  • Het programma start om 12.00 uur met een broodjeslunch
    Om 12.30 uur begint de presentatie, gevolgd door een vraag- en antwoordperiode.
    Het evenement eindigt om 13:45 uur.      

Geïnteresseerd? Stuur  een e-mail naar Felink felinkbelgium@gmail.com vóór 20/02/2023

 

Fijne feesten!

Felink wenst je alvast fijne feestdagen en een gelukkig 2023!

Eindejaarswensen
Eindejaarswensen

Felink trekt de aandacht van vrouwen voor de vacatures van de Inspectie van Financiën!

De Inspectie van Financiën werft aan

Het Interfederaal Korps van de Inspectie van financiën wenst meerdere inspecteurs van Financiën aanwerven (selectie voor Nederlandstaligen startte eind 2022 en selectie voor Franstaligen start in de loop van het eerste kwartaal van 2023).

Deze functie is weinig gekend bij het grote publiek (en zelfs binnen de openbare sector). Nochtans kan deze functie, omwille van velerlei facetten, uw interesse opwekken!

Een inspectrice/inspecteur van financiën controleert in essentie de wettigheid, de (in hoofdzaak  budgettaire) haalbaarheid en de opportuniteit van de publieke uitgaven, en dit ten behoeve van het algemeen belang. Hiernaast worden tevens auditopdrachten uitgevoerd. De adviezen van de Inspectie kunnen een reële impact hebben op het al dan niet nemen van een beslissing. Naast deze controlefunctie oefent een inspectrice/inspecteur tevens de functie van adviseur waar op basis van zijn/haar expertise en ervaring, en biedt op deze wijze ondersteuning aan de politieke en administratieve hiërarchie in het kader van de voorbereiding van hun projecten. De inspectrice/inspecteur is in die zin een belangrijke gesprekspartner voor zowel de kabinetten, het topmanagement als de dossierbeheerders in de overheidsdiensten.

De dagelijkse werkzaamheden vertonen een grote variëteit (personeelsbeheer, aankopen, algemeen beheer, reglementering enz…). Gedurende haar/zijn loopbaan zal de inspectrice/inspecteur tevens verschillende administraties op verschillende gezagsniveau’s leren kennen. Het Korps is immers interfederaal, waardoor de mogelijkheid bestaat om regelmatig van werkomgeving te veranderen, wat in het bijzonder zeer stimulerend is.

Inspectrice/inspecteur zijn betekent dat u van nature nieuwsgierig bent en er van houdt om op regelmatige basis nieuwe materies te leren kennen. Teneinde deze “algemene” expertise op te kunnen bouwen kunnen de inspectrices/inspecteurs in het bijzonder rekenen op hun collega’s (het Korps is relatief klein – een vijftigtal leden – en waarbinnen iedereen elkaar kent) teneinde informatie en vormingsmogelijkheden met elkaar uit te wisselen.

Op dagdagelijkse basis organiseert de inspectrice/inspecteur concreet haar/zijn werk op autonome wijze en oefent haar/zijn functie op onafhankelijke wijze uit, ook voor wat de inhoud van de adviezen betreft. Het betreft zodoende in het bijzondere een responsabiliserende functie die een grote mate van zelfdiscipline vereist. Hiertoe genieten de inspectrices/inspecteurs van zeer flexibele arbeidsvoorwaarden (ten titel van voorbeeld zijn geen limieten voorzien aan telewerk) en zeer gunstige verloningsvoorwaarden.

Wenst u meer te weten, aarzel dan niet om de bedrijfspagina van de Inspectie van financiën te consulteren op de website www.selor.be of op de internetsite www.inspfin.be van het Korps.

Receptie 9/12/2022: 15 jaar Felink

15 jaar Felink
15 jaar Felink

Het programma:

  • Verwelkoming door Magali Durieux, voorzitter van Felink, en Anne Vanderstappen, administrateur-generaal van RSVZ;
  • Toespraak van Petra De Sutter, vice-eerste minister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post;
  • Coaching voor vrouwen, door Anne Vanderstappen;
  • Presentatie van Felink, door Magali Durieux;
  • Transversaal beleid: Duurzame ontwikkeling en gender, door Anneleen Malesevic, communicatieverantwoordelijke bij het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (IFDD);
  • Toespraak van Sarah Schlitz, staatssecretaris voor gendergelijkheid, gelijke kansen en diversiteit;
  • Receptie.

Bekijk hier de toespraak van Petra De Sutter

 

Felink ondertekent het Charter ter bevordering van Inclusieve Panels.

Als organisatie die interne en externe evenementen/conferenties/panels organiseert, verbinden we ons ertoe om systematisch een mix van vrouwen en mannen uit te nodigen voor de panels die we organiseren. We zullen inspanningen leveren om te vermijden dat we homogene panels organiseren. We letten er ook op dat er verschillende generaties en afkomsten vertegenwoordigd zijn.
 
Inclusieve panels?
Wij definiëren panels als elke bijeenkomst van 3 of meer specialisten die samenkomen om kennis te delen, advies te geven en openlijk hun mening te bespreken over hun vakgebied. Onze definitie van een 'panel' omvat ook alle conferenties/evenementen die in de loop van het jaar door een organisatie worden georganiseerd en waarbij slechts één expert per keer aan bod komt.
 
Waarom?
De organisatie van gemengde panels, met zowel mannen als vrouwen als sprekers, maar waarbij ook experts van verschillende genders, generaties, afkomst of taal ... het woord krijgen, draagt bij tot rijkere en meer open debatten. Gemengde panels geven ook een sterk signaal aan deelnemers, die zo met verschillende rolmodellen in contact komen.

 

Felink ondertekent het nieuwe Charter "Diversiteit & Inclusie"

Felink ondertekent het nieuwe Charter "Diversiteit & Inclusie"
Felink ondertekent het nieuwe Charter "Diversiteit & Inclusie"

Het federale netwerk Diversiteit & Inclusie heeft voorgesteld dat publieke organisaties zich verbinden tot een nieuw Charter "Diversiteit & Inclusie".